IMG-BLOG
30 Septembar, 2018

Dani piva i kobaje

by Miša Janković | 06 Oktobar, 2018 | Oktoberfest 2018 |

Došao je na red i najpoznatiji vašar na svetu. Velika želja postala je stvarnost. Sada kada imamo kampera sve je mnogo lakše i jeftinije. Izbegli smo preskupi smeštaj koji se rezerviše par meseci unapred, izbegli smo loše vreme koje ne možete da izbegnete kada napravite rezervaciju u Martu npr. Čekali smo da u tih 10-tak dana nađemo 3 lepa i sunčana dana bez padavina i uspeli smo u tome.

Na put smo krenuli dva dana ranije jer do Minhena ima oko 1100km i dva dana je dovoljno za taj put. Prespavali smo u Parndorfu, malo se prošetali po outletu i nastavili za Minhen. Drugog dana uveče stigli smo na adresu koju sam predhodno našao na Google Earth. To je jedan predivan parking u zelenilu pored gradskog parka "Westpark München". Moram reći da je to jedan od najlepših gradski parkova u kojem sam bio. Park se nalazi 2,8km vazdušnom linijom od Theresienwiese gde se održava Oktoberfest ili 4km autom, motorom ili biciklom. Tramvajska stanica je 100 metara od parkinga koji je potpuno besplatan, bezbedan, miran i tih.

Zanimljivosti na Oktoberfestu

Oktoberfest je ograđen prostor na livadi koja je 1000x500met. sa dve glavne ulice i 3-4 poprečne ulice. U glavnoj ulici nalaze se "šatori" od 6 proizvođača piva iz Bavarske. Ne postoji nikakva šansa da svoje pivo unesete na Oktoberfest jer su kontrole rigorozne i detaljne. Samo 6 proizvođača prodaje pivo u 20-tak šatora koji su veličine od 3000 do 11000 posetilaca. Pivo se kupuje isključivo u šatorima a na "ulici" možete da kupite bilo koje drugo piće ako želite. Ti mali šatori prodaju brzu hranu i razna druga pića. Inače u šatorima koji toče pivo ima svih vrsta jela a najpoznatije su kolenice. Po celom Oktoberfestu se prodaju perece koje su simbol Bavarske i Minhena i koštaju 5 eura. XXL kobaje možete uzeti za 5-6 eura a pivo je 11,50 eura kod svih. Pivo se toči u kriglama od jednog litra koje nose konobari i konobarice. Ja sam izbrojao 10 krigli. Javna je tajna da niko ne sipa litar piva već da je prosek oko 0,8 lit. Smišljeno se traže konobarice koje su niske rastom, malih ruku i velikih sisa, kako bi te krigle izgledale nenormalno velike.

Moram vam reći da postoje stotine raznih atrakcija, ringišpila i vožnji koje su toliko strašne da morate biti stvarno pijani kako bi seli na te vratolomije. Vožnja košta uglavnom 8 eura po osobi a malo starije su 6 eura. Ljudi počinju da pristižu u rekama već oko 10 sati ujutru i tako je sve do 23 sata kada se Oktoberfest zatvara. Muzika traje do 22,30 dok u 23.00 sve staje. Nemojte piti jer od 22.00 sata ceo taj deo je maltene blokiran i velika je verovatnoća da će te naleteti na policiju koja vrši isključivo alkotest. Ja sam duvao iako sam vozio skuter. Možete popiti jedno pivo i da nemate nikakvih problema, ja sam to iskusio i proverio.

Sve u svemu nezaboravno iskustvo koje svim srcem svima preporučijem!!!