IMG-BLOG
01 Jun, 2022

Rumunija 2022

by Miša Janković | 01 Jun, 2022 | Rumunija kamperom |


Putovanje po Rumuniji u Jun/2022 godine. Odmah posle venčanja ćerke krenuli smo mi na naš „medeni mesec“. Kamperom na put od 2000km od Beograda do Rumunskog Crnog mora. Na put smo krenuli 31/Maj/2022 popodne kada smo završili sve svoje obaveze. Vožnjom pored Dunava od Beograda do Golubačke tvrđave završava se naš prvi dan putovanja.


01/07/2022


IMG-BLOGNakon provedene noći pored samog Dunava, krenuli smo prema graničnom prelazu na hidroelektrani Đerdap i prvom gradu na Rumunskoj strani, Drobeta-Turnu Severin. Moram da napišem par reči o ovom delu Srbije, od Golupca do Đerdapa i ruti koja je poznata kao "dunavska magistrala". Prijatno iznenađenje je da se kompletan put u fazi renoviranja, da je dobar deo puta urađen, da ima dosta parkinga sa drvenim suncobranima, klupama i ne retko pokretnim WC-ima. Dosta zanimljivih istoriskih zanimljivosti od Golubačke tvrđave, Lepenskog vira, planine Miroč, Nacionalni park "Đerdap", kanjon Boljetinske reke itd.IMG-BLOG


Klikom na sliku možete videti video sa Đerdapske klisure


Bez velike gužve i problema prešli smo granicu, kupili obaveznu vinjetu i nastavili do grada da kupimo SIM karticu kako bi imali internet u Rumuniji. To je jedna od jeftinih stvari koje možete kupiti u Rumuniji, 20GB za 6 eura, stvarno nije skupo. Kada smo ogladneli stali smo da večeramo i prespavamo u Slatini, oko 200km od granice.


02/07/2022


Pravac Bukurešt. Našli smo lepo mesto gde ćemo se parkirati, King Mihai I Park koji se nalazi na jezeru Herăstrău. Inače Bukurešt ima veliki broj jezera i parkova koji su besprekorno uređeni.IMG-BLOG


Klikom na sliku možete videti video iz Bukurešta


Duga šetnja oko jezera i usputne atrakcije oko celog parka. Sam park je prepun ljudi, sve je čisto i uredno, na samom jezeru saobraćaju veliki turistički brodovi i još mnogo toga. U samom parku je jedinstveni spomenik Majklu Dzeksonu, razni muzeji, dečija igraonica, otvorena koncertna dvorana itd, a pored parka je Trijumfalna kapija, imponzantna građevina iz Čaušeskovog vremena "The House of the Free Press" i još mnogo toga. Ceo dan šetnje dok vam noge ne otpadnu. Predveče smo želeli da se pomerimo bliže centru jer smo videli da tamo možemo da imamo mirnije mesto blizo centra grada, više prostora za boravak van kampera na suncu. Našli smo zapušteni parking odmah do nacionalnog parlamenta i Sabornog hrama narodnog spasa koji je najveći pravoslavni hram po visini, površini i zapremini u svetu. Parking je u stvari zapušteni park gde se parkiraju kamperi, vozila i autobusi potpuno besplatno a skoro u samom centru Bukurešta.


03/07/2022


Ceo dan šetnje po Bukureštu, noge su nam otpale, i veliko žaljenje što nismo poneli motor sa nama. Bukurešt je veliki grad i zahteva dosta vremena ali grčevi u nogama naterali su nas da odemo na more i ostavimo obavezu da dođemo još jednom u ovaj lepi grad prepun zanimljivih mesta koje traba posetiti. Tako smo u poslepodnevnim satima krenuli ka moru, ka Konstanci.


04/07/2022


Probudili smo se na Plaja "La Hamace" pored koje se nalazi besplatan parking odmah na plaži. Parking je uz ogradu poslednje nudističke plaže u Rumuniji. Pošto smo mi "tekstilci" a ne golaći, boravili smo na plaži pored koja je u katastrofalnom stanju. Svakog trenutka sam očekivao da vidim Elenu ili Nikolaea na plaži. Blagi užas. Baš ovde možete da se vratite u to vreme a bez vremeplova. Veliki bunker koji je pola na plaži a pola u vodi, ljudi 60+ godina koji se šetaju goli su prizori koje možete da vidite oko sebe. Imali smo potrebu posle kupanja da promenimo lokaciju tako da smo se pomerili severnije. Mislili smo da nađemo mesto na dugačkoj plaži koja se zove Mamaia ili Majami, veoma neobičan,uzak i lep predeo između Crnog mora i jezera, prepun hotela i apartmana, gde je nemoguća misija naći neko lepo i tiho mesto za parkiranje. Tako da smo prešli severnije na Nomad Beach gde smo se parkirali na samoj obali pored kafića koji je tek tada počeo da se priprema za otvaranje sezone. Dugačka, čista plaža bez mnogo ljudi, sa milionima školjki veličine pomorandze.


05/07/2022


Ceo dan kupanja i sunčanja i polazak kući. Popodne smo krenuli ka Beogradu sa namerom da obiđemo Brašov i dvorac grofa Drakule u Branu. Moram da napomenem da pored vinjete koja je obavezna morate da platite i prelazak preko Dunava, to nije uključeno u vinjetu. Putevi su dobri, mada ima vrlo malo autoputeva, tek sada se grade.Prespavali smo na benzinskoj pumpi.


06/07/2022


Poseta Brašovu ostavio je na nas pozitivan utisak, kao i cela Rumunija. Taj dan je bio za posetu tom gradu, tako da smo u večernjim satima stigli u Bran. Parkirali smo se pored Sportskog kompleksa Bran na šumovitom parkingu na 400-500 metara pešačenja do ulaska u dvorac.


07/07/2022
IMG-BLOG


Klikom na sliku možete videti kompletan video iz Rumunije


Kratka poseta Rumuniji završava se posle prepodnevnog obilaska dvorca. Oko 14 sati smo krenuli nazad preko Temišvara i Vršca do Beograda. Skoro 2000km za 7 dana, videlismo veoma lepe predele Rumunije i potpuno promenili viđenje te države od onog što smo mislili o njima.